Tuesday, December 21, 2021

Fission spor dating

Fission spor dating



I modsætning til mange andre dateringsteknikker er datering med fissionsspor unikt velegnet til at bestemme termiske hændelser ved lav temperatur ved brug af almindelige hjælpemineraler over et meget bredt geologisk område, typisk 0. Næser, C, fission spor dating. Den mest aktuelle forskning ved hjælp af fissionsspor er rettet mod: en forståelse af udviklingen af ​​bjergbælter; b bestemmelse af kilden eller herkomsten af ​​sedimenter; c undersøgelse af den termiske udvikling af bassiner; d bestemmelse af alderen på dårligt daterede lag; og e-datering og herkomstbestemmelse af arkæologiske artefakter. Walker One metode fission spor dating ved neutronbestråling, hvor prøven bestråles med termiske neutroner i en atomreaktor, med en ekstern detektor, såsom glimmer fastgjort til kornoverfladen. Wagner, G.





Navigationsmenu



Fission spor fission spor dating er en radiometrisk dateringsteknik baseret på analyser af skadesporene, eller sporene, efterladt af fissionsfragmenter i visse uranholdige mineraler og glas.


Metoden involverer at bruge antallet af fissionsbegivenheder, der er produceret fra det spontane henfald af uran til fælles fission spor dating mineraler til dato tidspunktet for stenafkøling under lukningstemperatur.


Fissionsspor er følsomme fission spor dating varme, og derfor er teknikken nyttig til at optrevle den termiske udvikling af sten og mineraler. Den mest aktuelle forskning ved hjælp af fissionsspor er rettet mod: en forståelse af udviklingen af ​​bjergbælter; b bestemmelse af kilden eller herkomsten af ​​sedimenter; c undersøgelse af den termiske udvikling af bassiner; d bestemmelse af alderen på dårligt daterede lag; og e-datering og herkomstbestemmelse fission spor dating arkæologiske artefakter.


I modsætning til andre isotopdateringsmetoder er "datteren" i fissionsspordatering en effekt i krystallen snarere end en datterisotop. Uran gennemgår spontant spaltningshenfald med en kendt hastighed, og det er den eneste isotop med en henfaldshastighed, der er relevant for den betydelige produktion af naturlige fissionsspor; andre isotoper har fission henfaldshastigheder for langsom til at være af betydning.


Fragmenterne, der udsendes ved denne fissionsproces, efterlader spor af beskadigede fossile spor eller ionspor i krystalstrukturen af ​​mineralet, der indeholder uranium. Processen med sporproduktion er i det væsentlige den samme, hvorved hurtige tunge ioner producerer ionspor. Kemisk ætsning af polerede indre overflader af disse mineraler afslører spontane fissionsspor, og spordensiteten kan bestemmes.


Fordi ætsede spor er relativt store i intervallet 1 til 15 mikrometer, kan tælling udføres ved optisk mikroskopi, selvom andre billeddannelsesteknikker bruges. Tætheden af ​​fossile spor korrelerer med prøvens kølealder og med uranindholdet, som skal bestemmes uafhængigt. For at bestemme uranindholdet er der brugt flere metoder. En metode er neutronbestråling, hvor prøven bestråles med termiske neutroner i en atomreaktor med en ekstern detektor, såsom glimmer, der er fastgjort til kornoverfladen.


Neutronbestrålingen inducerer fission af uran i prøven, og de resulterende inducerede spor bruges til at bestemme uranindholdet i prøven, fordi U:U-forholdet er velkendt og antages konstant i naturen. Det er dog ikke altid konstant. Den eksterne detektor er typisk en glimmerflage med lavt uranindhold, men der er også brugt plastik som CR. Den resulterende inducerede fission af uran i prøven skaber inducerede spor i den overliggende eksterne detektor, som senere afsløres fission spor dating kemisk ætsning.


Forholdet mellem spontane og inducerede spor er proportionalt med alderen. En anden metode til at bestemme urankoncentrationen er gennem LA-ICPMS, en teknik hvor krystallen rammes med en laserstråle fission spor dating ableres, og derefter føres materialet gennem et massespektrometer. I modsætning til mange andre dateringsteknikker er datering med fissionsspor unikt velegnet til at bestemme termiske hændelser ved lav temperatur ved brug af almindelige hjælpemineraler over et meget bredt geologisk område, typisk 0.


Apatitesphenezirconmicas og vulkansk glas typisk fission spor dating nok uran til at være nyttig til at datere prøver af relativt ung alder Mesozoikum og Cenozoikum og er de materialer, der er mest nyttige til denne teknik.


Derudover kan epidoter og granater med lavt uran være fission spor dating for meget gamle prøver fra palæozoikum til prækambrium. Spaltningsspor-dateringsteknikken er meget brugt til at forstå den termiske udvikling af den øvre skorpe, især i bjergbælter. Fissionsspor bevares i en krystal, når bjergartens omgivelsestemperatur falder under udglødningstemperaturen, fission spor dating.


Denne udglødningstemperatur varierer fra mineral til mineral og er grundlaget for at bestemme lav temperatur vs. tidshistorier. Mens detaljerne om lukningstemperaturer er komplicerede, fission spor dating, de er ca. 70 til °C for typisk apatit, ca. Fordi opvarmning af en prøve over udglødningstemperaturen får fissionsskaden til at hele eller udglødning, er teknikken nyttig til at datere den seneste afkølingsbegivenhed i prøvens historie.


Denne nulstilling af uret kan bruges til at undersøge den termiske historie af opgravning i bassin-sedimentskilometer-skala forårsaget af tektonisme og erosion, lavtemperaturmetamorfe hændelser og geotermisk venedannelse.


Spaltningsspormetoden er også blevet brugt til at datere arkæologiske steder og artefakter. Det blev brugt til at bekræfte kalium-argon-datoerne for aflejringerne ved Olduvai Gorge. En række daterbare mineraler forekommer som almindelige detritale korn i sandsten, og hvis lagene ikke er blevet begravet for dybt, bevarer disse mineralkorn information om kildebjergarten. Fissionssporanalyse af disse mineraler giver information om den termiske udvikling af kildebjergarterne og kan derfor bruges til at forstå fission spor dating og udviklingen af ​​bjergbælter, der afgiver sedimentet.


Fission-track-datering af detrital zirkon er et bredt anvendt analytisk værktøj, der bruges til at forstå den tektoniske udvikling af kildeterræner fission spor dating har efterladt en lang og kontinuerlig erosionsregistrering i tilstødende bassinlag.


Tidlige undersøgelser fokuserede på at bruge afkølingsalderen i detrital zirkon fra stratigrafiske sekvenser til at dokumentere timingen og hastigheden af ​​erosion af sten i tilstødende orogene bælter bjergkæder. Denne dobbeltdateringstilgang er et ekstremt kraftfuldt herkomstværktøj, fordi en næsten komplet krystalhistorie kan opnås, og derfor kan forskere med relativ sikkerhed udpege specifikke kildeområder med særskilte geologiske historier. Fra Wikipedia, den frie encyklopædi.


Fleischer; P. Pris; R. Walker nukleare spor i faste stoffer. University of California Pressfission spor dating, Berkeley. Scientific American Blog Network. Hentet Naeser, C. og J. Hunziker, Lectures in Isotope GeologySpringer-Verlag,ISBN U.


html Hentet 27. oktober Garver, J. I Encyclopedia of Paleoklimatology and Ancient Environments, V. Gornitz, Ed. Wagner, G, fission spor dating.


Enkelmann, E, fission spor dating. Elias Orogen, det sydøstlige Alaska. Geologi, v. og Montario, M. Detrital fission-spor ældes fra den øvre kambriske Potsdam-formation, fission spor dating, New York: konsekvenser for den termiske historie med lav temperatur i Grenville-terranen. I: Fission spor dating, J, fission spor dating.


Indlæg fra den 11. internationale konference om termokronometri, Anchorage Alaska, sept. Bernet, M, fission spor dating. Reiners og T, fission spor dating. Ehlers, red.


Kategorier : Radiometrisk dating Nuklear fission Uran. Fission spor dating menu Personlige værktøjer Ikke logget på Tal Bidrag Opret konto Log ind. Navneområder Artikel Talk. Visninger Læs Rediger Vis historik.


Forside Indhold Aktuelle begivenheder Tilfældig artikel Om Wikipedia Kontakt os Donér. Hjælp Lær at redigere Fællesskabsportal Seneste ændringer Upload fil. Hvilke links her Relaterede ændringer Upload fil Specialsider Permanent link Sideinformation Citér denne side Wikidata-element, fission spor dating. Download som PDF Udskrivbar version.


العربية Български Català Deutsch Français मराठी 日本語 Polski Türkçe Rediger links.





dating hjemmesider i acworth georgia



Uran gennemgår spontant spaltningshenfald med en kendt hastighed, og det er den eneste isotop med en henfaldshastighed, der er relevant for den betydelige produktion af naturlige fissionsspor; andre isotoper har fission henfaldshastigheder for langsom til at være af betydning. Fragmenterne, der udsendes ved denne fissionsproces, efterlader spor af beskadigede fossile spor eller ionspor i krystalstrukturen af ​​mineralet, der indeholder uranium.


Processen med sporproduktion er i det væsentlige den samme, hvorved hurtige tunge ioner producerer ionspor. Kemisk ætsning af polerede indre overflader af disse mineraler afslører spontane fissionsspor, og spordensiteten kan bestemmes. Fordi ætsede spor er relativt store i intervallet 1 til 15 mikrometer, kan tælling foretages ved optisk mikroskopi, selvom andre billeddannelsesteknikker anvendes.


Tætheden af ​​fossile spor korrelerer med prøvens kølealder og med uranindholdet, som skal bestemmes uafhængigt. For at bestemme uranindholdet er der brugt flere metoder. En metode er neutronbestråling, hvor prøven bestråles med termiske neutroner i en atomreaktor med en ekstern detektor, såsom glimmer, fastgjort til kornoverfladen. Neutronbestrålingen inducerer fission af uran i prøven, og de resulterende inducerede spor bruges til at bestemme uranindholdet i prøven, fordi U:U-forholdet er velkendt og antages konstant i naturen.


Det er dog ikke altid konstant. Den eksterne detektor er typisk en glimmerflage med lavt uranindhold, men der er også brugt plastik som CR. Den resulterende inducerede fission af uran i prøven skaber inducerede spor i den overliggende eksterne detektor, som senere afsløres ved kemisk ætsning. Forholdet mellem spontane og inducerede spor er proportionalt med alderen. En anden metode til at bestemme urankoncentrationen er gennem LA-ICPMS, en teknik, hvor krystallen bliver ramt med en laserstråle og ableret, og derefter føres materialet gennem et massespektrometer.


I modsætning til mange andre dateringsteknikker er datering med fissionsspor unikt velegnet til at bestemme termiske hændelser ved lav temperatur ved brug af almindelige hjælpemineraler over et meget bredt geologisk område, typisk 0. Apatit, sphen, zircon, glimmer og vulkansk glas indeholder typisk nok uran til at være nyttigt til at datere prøver af relativt ung alder mesozoikum og cenozoikum og er de materialer, der er mest nyttige til denne teknik. Derudover kan epidoter og granater med lavt uranindhold bruges til meget gamle prøver fra palæozoikum til prækambrium.


Spaltningsspor-dateringsteknikken er meget brugt til at forstå den termiske udvikling af den øvre skorpe, især i bjergbælter. Fissionsspor bevares i en krystal, når bjergartens omgivelsestemperatur falder under udglødningstemperaturen. Denne udglødningstemperatur varierer fra mineral til mineral og er grundlaget for at bestemme lav temperatur vs. tidshistorier. Mens detaljerne i lukningstemperaturer er komplicerede, er de ca. 70 til °C for typisk apatit, c.


Fordi opvarmning af en prøve over udglødningstemperaturen får fissionsskaden til at hele eller udglødning, er teknikken nyttig til at datere den seneste afkølingsbegivenhed i prøvens historie.


Denne nulstilling af uret kan bruges til at undersøge den termiske historie af bassinsedimenter, kilometerskala opgravning forårsaget af tektonisme og erosion, lavtemperaturmetamorfe hændelser og geotermisk venedannelse. Spaltningsspormetoden er også blevet brugt til at datere arkæologiske steder og artefakter. Det blev brugt til at bekræfte kalium-argon-datoerne for aflejringerne ved Olduvai Gorge. En række daterbare mineraler forekommer som almindelige detritale korn i sandsten, og hvis lagene ikke er blevet begravet for dybt, bevarer disse mineralkorn information om kildebjergarten.


Fissionssporanalyse af disse mineraler giver information om den termiske udvikling af kildebjergarterne og kan derfor bruges til at forstå herkomst og udviklingen af ​​bjergbælter, der udskiller sedimentet.


Fission-track-datering af detrital zirkon er et bredt anvendt analytisk værktøj, der bruges til at forstå den tektoniske udvikling af kildeterræner, der har efterladt en lang og kontinuerlig erosionsregistrering i tilstødende bassinlag. Tidlige undersøgelser fokuserede på at bruge afkølingsalderen i detrital zirkon fra stratigrafiske sekvenser til at dokumentere timingen og hastigheden af ​​erosion af sten i tilstødende orogene bælter bjergkæder. Denne dobbeltdateringstilgang er et ekstremt kraftfuldt herkomstværktøj, fordi en næsten komplet krystalhistorie kan opnås, og derfor kan forskere med relativ sikkerhed udpege specifikke kildeområder med særskilte geologiske historier.


Fra Wikipedia, den frie encyklopædi. Fleischer; P. Pris; R. Walker Fragmenterne, der udsendes af denne fissionsproces, efterlader spor af beskadigede fossile spor eller ionspor i krystalstrukturen af ​​mineralet, der indeholder uranium.


Processen med sporproduktion er i det væsentlige den samme, hvorved hurtige tunge ioner producerer ionspor. Kemisk ætsning af polerede indre overflader af disse mineraler afslører spontane fissionsspor, og spordensiteten kan bestemmes. Fordi ætsede spor er relativt store i intervallet 1 til 15 mikrometer, kan tælling foretages ved optisk mikroskopi, selvom andre billeddannelsesteknikker anvendes.


Tætheden af ​​fossile spor korrelerer med prøvens kølealder og med uranindholdet, som skal bestemmes uafhængigt. For at bestemme uranindholdet er der brugt flere metoder. En metode er neutronbestråling, hvor prøven bestråles med termiske neutroner i en atomreaktor med en ekstern detektor, såsom glimmer, fastgjort til kornoverfladen. Neutronbestrålingen inducerer fission af uran i prøven, og de resulterende inducerede spor bruges til at bestemme uranindholdet i prøven, fordi U:U-forholdet er velkendt og antages konstant i naturen.


Det er dog ikke altid konstant. Den eksterne detektor er typisk en glimmerflage med lavt uranindhold, men der er også brugt plastik som CR. Den resulterende inducerede fission af uran i prøven skaber inducerede spor i den overliggende eksterne detektor, som senere afsløres ved kemisk ætsning. Forholdet mellem spontane og inducerede spor er proportionalt med alderen.


En anden metode til at bestemme urankoncentrationen er gennem LA-ICPMS, en teknik, hvor krystallen bliver ramt med en laserstråle og ableret, og derefter føres materialet gennem et massespektrometer. I modsætning til mange andre dateringsteknikker er datering med fissionsspor unikt velegnet til at bestemme termiske hændelser ved lav temperatur ved brug af almindelige hjælpemineraler over et meget bredt geologisk område, typisk 0. Apatit, sphen, zircon, glimmer og vulkansk glas indeholder typisk nok uran til at være nyttigt til at datere prøver af relativt ung alder mesozoikum og cenozoikum og er de materialer, der er mest nyttige til denne teknik.


Derudover kan epidoter og granater med lavt uranindhold bruges til meget gamle prøver fra palæozoikum til prækambrium. Spaltningsspor-dateringsteknikken er meget brugt til at forstå den termiske udvikling af den øvre skorpe, især i bjergbælter. Fissionsspor bevares i en krystal, når bjergartens omgivelsestemperatur falder under udglødningstemperaturen.


Denne udglødningstemperatur varierer fra mineral til mineral og er grundlaget for at bestemme lav temperatur vs. tidshistorier. Mens detaljerne i lukningstemperaturer er komplicerede, er de ca. 70 til °C for typisk apatit, c. Fordi opvarmning af en prøve over udglødningstemperaturen får fissionsskaden til at hele eller udglødning, er teknikken nyttig til at datere den seneste afkølingsbegivenhed i prøvens historie.


Denne nulstilling af uret kan bruges til at undersøge den termiske historie af bassinsedimenter, kilometerskala opgravning forårsaget af tektonisme og erosion, lavtemperaturmetamorfe hændelser og geotermisk venedannelse. Spaltningsspormetoden er også blevet brugt til at datere arkæologiske steder og artefakter. Det blev brugt til at bekræfte kalium-argon-datoerne for aflejringerne ved Olduvai Gorge.


En række daterbare mineraler forekommer som almindelige detritale korn i sandsten, og hvis lagene ikke er blevet begravet for dybt, bevarer disse mineralkorn information om kildebjergarten.


Fissionssporanalyse af disse mineraler giver information om den termiske udvikling af kildebjergarterne og kan derfor bruges til at forstå herkomst og udviklingen af ​​bjergbælter, der udskiller sedimentet.


Fission-track-datering af detrital zirkon er et bredt anvendt analytisk værktøj, der bruges til at forstå den tektoniske udvikling af kildeterræner, der har efterladt en lang og kontinuerlig erosionsregistrering i tilstødende bassinlag. Tidlige undersøgelser fokuserede på at bruge afkølingsalderen i detrital zirkon fra stratigrafiske sekvenser til at dokumentere timingen og hastigheden af ​​erosion af sten i tilstødende orogene bælter bjergkæder.


Denne dobbeltdateringstilgang er et ekstremt kraftfuldt herkomstværktøj, fordi en næsten komplet krystalhistorie kan opnås, og derfor kan forskere med relativ sikkerhed udpege specifikke kildeområder med særskilte geologiske historier. Fra Wikipedia, den frie encyklopædi. Fleischer; P. Pris; R. Walker nukleare spor i faste stoffer.

No comments:

Post a Comment